• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/tekgozkoyu/?fref=ts

Trabzon Kaliteli Fındık Projesi-2012

Fındık Kurutma Tesisini Hizmete Soktular...

24 Temmuz 2012, 09:19Giresun Havadis

Fındığın başkentiyiz diye övünüyoruz ama proje anlamında ortaya iyi bir şey koyamıyoruz.En yakın komşumuz Trabzon Kaliteli Fındık Projesi-2012'yi hayata geçirerek Trabzon'da Fındık Kurutma Merkezi kurdu..

Fındığın başkentiyiz diye övünüyoruz ama proje anlamında ortaya iyi bir şey çıkaramazken en yakın komşumuz Trabzon Kaliteli Fındık Projesi-2012 yi hayata geçirerek Trabzon’da Fındık Kurutma Merkezi kurdu..

 

Genellikle yağışlı bir iklim yapısına sahip olan Doğu Karadeniz yöresindeki illerde en büyük sorunlardan biri olan fındık kurutma işleminde güneşi beklemeye gerek bırakmayacak sistem devreye sokuluyor.

 

 

 

Kaliteli Fındık Projesi-2012 kapsamında Trabzon’un Arsin ilçesinde makine kullanılarak gerçekleştirilecek işlem için Fındık Kurutma Merkezi’nin kurulmasına başlandı. Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) Koordinatörlüğü’nde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteği ve ihracat rekortmeni firma Oltan Gıda’nın finansmanı ile bölgede ilk defa Fındık Kurutma Merkezi kuruluyor.

 

HİÇBİR ÜCRET ALINMAYACAK

 

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, fındık kurutma işleminden proje kapsamında olsun-olmasın jüt çuval kullanan herkesin yararlanabileceğini açıklayıp, üreticilerden hiçbir ücret alınmayacağını belirterek şunları söyledi:

 

“Kurutma işlemi için getirilecek fındığın en az 1 ton olması gerekiyor. Fındığı kurutmaya başlamadan önce nem oranı ölçülecektir. Üreticilerimiz fındığını gözünün önündeki makinelerde  birkaç saat içinde gerçekleşecek olan kurutma işleminin bitiminden hemen sonra alacaklardır. Kurutma cihazları ülkemizde ilk kez bu kadar donanımlı kullanılmaya başlanacaktır. Ancak dünyada çok yaygın bir şekilde kullanılıyor.”

 

 

 

Şükrü Güngör Köleoğlu, yörenin güneşi az ve yağışlı bir iklim yapısına sahip olması nedeniyle kurutma işleminin zorlaştığına dikkati çekerek,  bunun da fındıkta aflatoksinleşmeye, dolayısıyla randıman kaybına ve fiyat düşüklüğüne neden olduğunu bildirdi.

 

Fındık Kurutma Merkezi günde 24 saat süreyle hizmet verecek. Üreticilerin yığılmaya sebep olmamaları ve beklememeleri için sıra almaları gerekiyor. Kurutma işlemi için, 444 0 208 nolu telefonun yanı sıra,www.kalitelifindik.org web sayfasından veya bizzat Arsin’deki Fındık Kurutma Merkezi’nden  sıra alınması gerekiyor.

 

TRABZON’DA KALİTELİ FINDIK PROJESİ

 

Öte yandan proje dahilinde Fındık üreticilerine 50 bin jüt çuvalın ücretsiz dağıtımına başlandı. Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB)  koordinasyonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Trabzon İl Müdürlüğü’nce desteklenen  ve Oltan Gıda Maddeleri İhracat İthalat ve Ticaret Ltd. Şti tarafından finanse edilen  Kaliteli Fındık Projesi-2012 kapsamında üreticilere ücretsiz jüt çuval dağıtımına başlandı.

 

 

 

Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla aflatoksin oluşumuna neden olan naylon yerine jüt çuval kullanmayı teşvik etmek amacıyla 2 aşamalı olarak düzenlenen projenin açılış töreninde konuşan Türkiye Fındık İhraç rekortmeni Oltan Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orhan Veli Oltan, “Trabzon Türkiye’nin fındık  üretiminde belki de sadece yüzde 10 üretiyor ama ihracattaki payı neredeyse toplamın yarısı. Bu sorumluluktan yola çıkarak ilgili kuruluşlarla işbirliği yaparak böyle bir sorumluluk projesini uygulamaya başladık. Verim ve kalitenin arttırılması için hepimize görev düşüyor. Bunu her aşamada gerekeni yaparak yerine getirmemiz lazım. Verim ve kaliteyi arttırırken, sosyal sorumluluk açısından da toplama işleminde çocuk işçi çalıştırılmamasına dikkat etmemiz gerekiyor. Hep birlikte hareket edersek her aşamada kontrollü üretim yaparsak, Türk fındığındaki Allah vergisi lezzet daha da artacaktır. Bu da daha çok satmak ve kazanmak demektir” dedi.

 

FINDIK ÜRETİMİ BİLİNÇLİ YAPILIYOR

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sabri Topbaş da, tarımsal üretimde verim ve kalitenin artması için üretici basında eğitici çalışmaları bulunduğunu belirterek,  “Bu şekilde ilgili ve ilişkili kuruluşlarla işbirliği yapılması bu çalışmaların verim ve kalitesini arttırıyor. Herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesiyle kazanan fındık sektörü ve Türkiye olacaktır” diye konuştu.

 

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı  Mehmet Cirav  ise, borsa olarak 2003-2005 yılları arasında borsa olarak kaliteli fındıkla ilgili çalışma yaptıklarını hatırlatarak şunları söyledi:

 

 

 

Üreticinin jüt çuval kullanarak kaliteli fındık üretmesi için bu yıl 50 bin çuvalla başlattıkları projeyi başarılı olması halinde gelecek yıllarda katlayacaklarını da belirterek, “Hava şartları nedeniyle sıkıntı çeken üreticilerimiz için makineli kurutma sistemini devreye sokuyoruz. Bunu da bu yıl ücretsiz yapacağız” dedi

 

Trabzon’daki  görev süresi içindeki en önemli projelerden birine katıldığını belirten Trabzon Vali Vekili Adem Karahasanoğlu ise “Fındık ihracatında fındık  üretiminde Türkiye lider ülke olacak. Bu liderliğini koruması ve devam  ettirmesinin yolu Dünya üretimde ve ihracatta uyulması gereken kurullara  uyulması gerekir” şeklinde konuştu.

 

Daha sonra, ÇKS sistemine kayıtlı üreticilere jüt çuval dağıtımına başlandı.

 

Proje kapsamında aldıkları jüt çuvalları kullanan üreticilere belgelerini ibraz ettikleri takdirde kilo başına ilave bir fiyat uygulanacak. Kurutma işlemi ise Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilecek.

 

Medya Trabzon



933 kez okundu

Yorumlar

Yağmurun Sesine Bak !     25/07/2012 02:35

Bu da oldu sonunda... Eskilerin bir deyimi vardır; ''Yağmur tıkırtısı yok, iş sıkıntısı yok' '' diye. Yağmur sesine de iyi uyunur hani...Bizler uyuyalım...Başkaları nasıl çalışıyor? ..Umursamıyoruz nasılsa...!
Misafir - Mustafa ARSLAN